Naslovna stranaO namaLinkoviKontaktMapa sajtaReference
 
 
 
>>> Potraga za iskustvom: stepenici ljubavi
Istovremeno sa promenama na telu, u pubertetu se događa mentalno i emotivno sazrevanje. Iz ugla odraslih ovaj aspekt odrastanja često je u drugom planu, pošto se glavna pažnja usmerava na telesne promene i sticanje polne zrelosti. Međutim, centralni aspekt života adolescenta čine upravo pitanja vezana za identitet. Seksualnost u širem smislu može se smatrati jednim od izraza stvaranja identiteta, koji u najintenzivniju fazu ulazi tokom adolescencije. Tu spada sposobnost da se kaže 'da' i 'ne', da se postave granice, da se mlada osoba usudi da se proba nešto novo...
 

U procesu odrastanja mlada osoba doživljava osećanja privlačnosti, dopadanja, ljubavi i potrebe za drugim. Kroz nekoliko faza, nazvanih stepenicama ljubavi, mlada osoba ''uvežbava'' osećanja i postepeno sazreva, odnosno postaje dovoljno zrela da pređe iz jedne faze u drugu. Istovremeno sa penjanjem ovim 'stepenicama', događa se mentalno sazrevanje i emotivni razvoj.

Najpre se javljaju prve simpatije. Ovu fazu odlikuje nezrelost i osećanje ljubavi bez osećanja potrebe za drugim, zanesenost i ljubav na distanci. Na ovaj način osećanja se probaju, testiraju i uvežbavaju, a sam predmet ljubavi može biti vršnjak iz škole, rok zvezda ili poznati glumac.

Druga faza je faza zabavljanja i flertovanja. Sa voljenom osobom se provodi dosta vremena, razmenjuju se nežnosti, ali osim držanja za ruke nema drugih telesnih kontakata. U ovoj fazi sasvim je dovoljno provoditi vreme sa nekim i ne postoji potreba za drugačijim telesnim kontaktom.

Treća faza je faza telesnih kontakata i nežnosti, ali bez seksualnog odnosa. Naziva se i 'petting' faza jer u njoj dolazi do istraživanja tela, intimnih kontakata, ali ne i seksualnog odnosa.

U četvrtoj fazi dolazi do seksualnog odnosa. Često se postavlja pitanje kada je mlada osoba spremna za to, kada je pravo vreme za to... Odgovor je sasvim individualan i do njega mlada osoba treba da dođe sama - dakle, pravo vreme je ono kada se mladić ili devojka osete spremnim za to. Iako seksualnost mladih sama po sebi nije 'problem', ona je povezana sa problemima kao što su prerano stupanje u seksualne odnose, seksualna zloupotreba, neželjena trudnoća, polno prenosive infekcije...  Zato je važno da se seksualnost mladih nečim ''veže''. Obično je to 'sidro' - osećanje ljubavi. Odnosno, pravo vreme i zrelost da se stupi u seksualne odnose nastupa onda kada postoji velika, velika ljubav i obostrana želja i spremnost (kao i pripremljenost) da se to uradi.

Na posletku, postoji i peta faza, faza predavanja drugoj osobi, koja se smatra stepenikom više u odnosu na prethodnu. Naime, seksualni odnosi nisu najviši stepenik u ljubavi, a sa odrastanjem i zrelošću mladi ljudi postaju sposobni za duboko osećanje ljubavi i predavanje drugoj osobi. 

 
 

Novosadski humanitarni centar, 2006.